Ombyggnationen av Testbed KTH 3.0 i full gång
Ombyggnationen av co-living-boendet till den tredje och sista versionen är den största hittills i KTH Live-in Labs historia. Forskningen för att utveckla framtidens co-living – som är socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar – fortsätter.
Den huvudsakliga ombyggnationen sker under juni och juli, med inredningsarbeten och eventuella förändringar planerade till augusti. Det är en process som genomförs som en del av forskningsprojektet Co-Kitchen , som involverar partners från akademin, industrin och staten i form av Energymyndigheten.
Byggfirma Häggström & Co AB är huvudentreprenör, ett mindre och väletablerat byggföretag som verkat i Stockholm sedan 1972. Byggfirman sköter samordning och projektledning av alla hantverksgrupper som demontering, riv, flytt, vvs, el, bygg, undertak, kök, målning och städ.
Arkitektbyrån Theory Into Practice har tagit fram den nya layouten och arbetat med val av material.
Theory Into Practice: “Vår ambition är att öka socialt utrymme och delade utrymmen, och att hitta en bra balans mellan en stimulerande hemmiljö men också utrymmen för återhämtning och vila.”
Ombyggnationen, som är den största sedan KTH Live-In Lab Testbed KTH byggdes, kommer att inkludera en fullständig förändring av layouten, tekniska förändringar och nya material i såväl de privata rummen som i de gemensamma utrymmena. En annan väsentlig förändring jämfört med den tidigare versionen av testbädden gäller badrummen; i stället för fyra privata badrum kommer Testbed KTH 3.0 att få två delade badrum. För det ändamålet kommer två av de förra badrummen att återanvändas. Likaså kommer det mesta av köket från Testbed KTH 2.0 att återanvändas, men köket ska även uppdateras med nya material och detaljer för att göra det bekvämare och trevligare för de boende.
Ombyggnationen av det nya co-living-boendet blir klar i slutet av augusti, då vi får nöjet att välkomna en ny grupp av studenter som ska flytta in för att bo och leva här under studieåret 21/22.
Syftet med Co-Kitchen-projektet är att skapa framtidens hållbara och flexibla co-living. I huvudsak hoppas forskarna uppnå följande mål:
- Spara 30 % boyta och 50 % energianvändning per person jämfört med idag.
- Fler flexibla och resurseffektiva co-living-bostäder med nöjda boende.
- Ökad upplevd nytta av varje byggd kvadrat- och kubikmeter – leder till kundnöjdhet, ”living as a service” samt prisvärdhet för den boende.
- Ökad flexibilitet i identifierade delar av byggnader/system/funktioner – leder till framtidssäkring av byggda miljöer.
- Nya hållbara och resurseffektiva produkter och tjänster inom kök och bad på marknaden.
- Ökad förståelse för samverkan mellan olika geometri-tekniska systemtjänster i bostäder.
- Färre ensamboende, bättre socialt nätverk, och minskad psykisk ohälsa bland unga och äldre
Läs mer om Co-Kitchen-projektet här .
Vidare läsning inom ämnet
Co-Kitchen: Intervju med Sara Ilstedt och Martin Sjöman vid KTH
Co-living: “Det bästa av två världar” (Intervju med de fem studenterna som bodde i KTH Live-In Labs co-living studieåret 2020/2021.)
Co-Kitchen: Intervju med Susanne Malmgren på Akademiska Hus
”Hur kan byggnader stödja oss i våra dagliga aktiviteter?” (Elena Malakhatka på KTH Live-in Lab om senaste nytt angående projektet Tjänstedesign för miljövänligt beteende i byggnadsmiljö.)
Text: Dragan Pavlovic